top of page

Porcelein Schilderen

HOE WERKT DE WORKSHOP?

HOE WERKT HET?
Hoe gaat een workshop porselein schilderen in zijn werk?  

Er wordt geschilderd op wit geglazuurd porselein. Bij de eerste workshop krijg je dit van mij. Bij een eventuele volgende workshop neem je dit zelf mee. Om het jezelf makkelijk te maken, begin met een plat bord, schaaltje of gebaksbordje, zo plat mogelijk, zonder opstaande randjes of ribbels. Het bord mag niet groter zijn dan 28 bij 28 cm, want anders kan het niet in mijn oven. Ook kun je geen gebruikt porselein gebruiken in verband met beschadigingen, barstjes of scheurtjes, die je misschien met het blote oog niet ziet, maar die fataal kunnen zijn bij het bakken, daar je kunstwerk dan kan breken, en al je werk voor niets is geweest! De Action, Hema of Blokker heeft betaalbaar porselein. Koop ook geen aardewerk, dit is te kwetsbaar, en kun je maar hooguit 2x bakken.

kaas ontbijtborden.jpg
WAT NEEM IK MEE?

Bedenk van te voren wat je wilt schilderen, google eens op internet, en kijk bijvoorbeeld op Pinterest, klik op porselein schilderen, en je zult zien dat er veel ideeën komen. Met het programma Publisher of Word, kun je het voorbeeld op maat maken en uitprinten. Ook op deze website vind je misschien wel wat ideeën.  Ik heb ook  boeken met voorbeelden, die je kunt gebruiken. Maar hoe eerder je een kant en klaar model hebt, des te eerder je kunt beginnen met het echte werk; het beschilderen van porselein!

Zorg verder dat je een schort of oud overhemd bij je hebt, en vooral geen pluizige kleding! De verf is niet zo makkelijk te verwijderen uit je kleding. 

F7E77864-BD22-40A0-B0FB-DC99C25D2204_edi
OP DE DAG ZELF

Je voorbeeld wordt door middel van carbon papier op een met alcohol schoon gemaakt bordje gezet. Daarna worden deze lijntjes door jou met een kroontjespen en speciaal aangemaakte verfpoeder getekend. Vervolgens kun je de vakjes inkleuren met dezelfde poederverf die met een ander medium is aangemaakt. Lijkt simpel, toch? En dat is het ook!

 

We laten je werkstuk drogen, en daarna bak ik het af in mijn oven, die tot 780 tot 800 graden wordt opgestookt. Dit bakproces duurt minimaal 24 uur inclusief het afkoelen, daardoor kun je je werkstuk ook prima later in de afwasmachine zetten. De verf wordt als het ware versmolten met het glazuur van het bord, en kan er niet meer af. Je krijgt van mij een seintje wanneer je het weer kunt ophalen!

 

Op zo’n middag kun je in ieder geval één bordje makkelijk afkrijgen. Afhankelijk van de complexiteit van je voorbeeld kun je soms wel meer schilderen op een middag. Wil je ook de achtergrond een kleurtje geven, dan moet het eerst tussentijds gebakken worden, zodat je niet met je hand in de natte verf hoeft te hangen. Je komt hiervoor een keertje terug, of je laat het mij doen (tegen vergoeding).

bottom of page